ATTRAKTIV STAD
Positiv stadsutveckling
Vi erbjuder bostäder över hela Helsingborg – i 30 bostadsområden inom kommunen. För att bibehålla och utveckla trygghet och trivsel anpassar vi hur vi jobbar efter de behov och förutsättningar som finns i stadsdelen.
För oss är en bostad mer än bara en lägenhet; det representerar ett hem där även de gemensamma miljöerna och stadsdelen spelar en avgörande roll. Vi tar hänsyn till de unika förutsättningarna i varje område och strävar efter forma varje stadsdel till en unik och attraktiv plats genom aktiv dialog med de som bor i området. Det är ett omfattande och långsiktigt arbete som förutsätter nära samverkan inom staden, näringsliv och akademi. Vi utgår från en arbetsmodell med 17 kriterier som sorteras under tre huvudområden; upplevelse, funktion och struktur. I arbetet utgår vi från vår handbok “Att skapa attraktiva stadsdelar”.
Fyra stadsdelar med särskilt fokus
Tillsammans med Helsingborgs stad fortsätter vi att ha särskilt fokus på de fyra stadsdelar där vi ser att utmaningarna är större jämfört med andra stadsdelar i Helsingborg: Drottninghög, Närlunda, Planteringen och Söder. Vi ska bidra till att förflytta dessa fyra stadsdelar i rätt riktning, så att skillnader som rör till exempel medelinkomst och arbetslöshet minskar.
Det är ett långsiktigt arbete där samarbete och dialog med Helsingborgs stad, invånare och olika aktörer är avgörande.
På Drottninghög ingår vi till exempel i stadsdelsutvecklingsprojektet DrottningH och på Söder och Planteringen jobbar vi med platssamverkan. Det övergripande och gemensamma syftet är att arbeta för tryggare och trivsammare stadsdelar.
För att se hur vårt arbete bidrar till helheten följer vi utvecklingen av stadsdelarna noga, bland annat genom att titta på trygghet och trivsel och fastighetens värde, medelinkomst, sysselsättningsgrad utvecklas över tid. Sedan flera år tillbaka har vi sett en positiv förflyttning när det gäller flera av parametrarna, men det är tydligt att vi måste arbeta långsiktigt och inom flera olika områden.
Drottninghögs centrum fortsätter att utvecklas: Nytt vårdboende kan bli verklighet
I Helsingborg ökar antalet invånare över 80 år med cirka 40 procent från drygt 7 000 år 2020 till en bit över 10 000 år 2030. I nära samarbete mellan vård- och omsorgsförvaltningen, fastighetsförvaltningen och Helsingborgshem skulle en del av behovet kunna mötas genom att bygga ett vårdboende på Drottninghögs centrum.
Under 2023 bestämde vi därför att göra en förstudie, som undersöker hur vi tillsammans med staden skulle kunna bygga ett nytt vårdboende vid Drottninghögs centrum.
– Projektet ger oss möjlighet att både bidra till att möta behovet av framtida vårdboendeplatser, och att fortsätta utveckla Drottninghög till en trivsam och trygg stadsdel, säger Per-Ola Gunnarsson (KD), ordförande Helsingborgshem. Det skulle bli en naturlig del av den långsiktiga utvecklingen på Drottninghög.
Ytterligare pusselbitar i utvecklingen av Drottninghögs centrum är nyöppningen av områdesbiblioteket IdéA som flyttat till nya lokaler i bottenplan av nybyggda Spira, samt att SSC (Statens servicecenter) öppnat nytt servicekontor intill.
Drottninghögsbadet öppnar på nytt
Efter en omfattande renovering kunde Drottninghögsbadet äntligen öppna igen sommaren 2023. I slutet av maj stod badet klart med tre nya bassänger, ny reningsanläggning, nya omklädningsrum samt en kiosk intill entrén.
Helsingborgs Simsällskap, en nära samarbetspartner, tog över den dagliga driften av badet och den populära simskolan. I samband med öppningen hade Helsingborgs simsällskap utbildat 14 badvärdar varav 5 är unga vuxna som bor i närområdet. Även entrékiosken som drevs av DM (IKEAs satsning DoMore) sommaren 2023, gav arbetstillfällen och sysselsatte personer från området.
Välkomna till Stadskvarteret
Under våren välkomnade vi nya hyresgäster till den andra och sista etappen med 89 lägenheter i nybyggda Stadskvarteret på Regementsvägen på Drottninghög. Här finns totalt 198 bostäder varav tio radhus. Det var också tillträde i tre av de sex radhusen vi sålt.
Hyresgäster samlas för trygghetsvandring
På Drottninghög har tryggheten stigit stadigt sedan ett par år tillbaka. I vår kundenkät har tryggheten ökat från 51 procent år 2022 till 65 procent år 2023. Trygghetsvandringarna, som vi gör två gånger om året, är en av många insatser som bidrar till den positiva utvecklingen.
– Ofta är det små saker som gör stor skillnad. En extra bänk, eller en extra grillplats, kan ha stor betydelse. Vi går också igenom belysning utomhus och gemensamma utrymmen som till exempel tvättstugorna, förråd och källare, berättar Emila Bisanovic, områdesutvecklare.
Syftet med trygghetsvandringar är att utveckla relationer och tillsammans med de som bor och verkar i ett område uppmärksamma vad som kan bli bättre. trygghetsvandringen hösten 2023 lockade 20 personer.
Co-Living – ett år efter start
Högst upp i ett av våra i Stadskvarteret på Drottninghög finns Helsingborgs första delningsboende Co-Living. Här hyr du ett rum på cirka 11 kvadratmeter och delar omkring 200 kvadratmeter med dina grannar. Här finns kök, matsal, vardagsrum, tvättstuga, rum för träning och odling mer mera. I dagsläget bor här åtta hyresgäster. Bostaden har plats för tolv personer.
Nya cykel- och gångvägar
Under året blev gång- och cykelvägen samt trädplanteringen längs Regementsvägen klar. Dessutom blev det så kallade Pärlbandet, med gång- och cykelväg genom området från Regementsvägen till växthuset mitt på Drottninghög, klart.
De väl upplysta och öppna stråken ökar tillgängligheten och bidrar till att det upplevs tryggare och det blir mer trivsamt. Förbättringar som bidrar till en mer attraktiv stadsdel. Projektet genomfördes av Helsingborgs stad i samverkan med Helsingborgshem. Det är ett av flera exempel på samverkan i stadsdelsutveckling.
Mötesplatsen @Söder firar ett år
@Söder är en mötesplats med den röda tråden samarbete, medskapande och service som drivs drivs i samverkan mellan Helsingborgshem, Omtanke Helsingborg och Inva-Sam. Här samverkar flera verksamheter som arbetar för ett trivsammare och tryggare Söder. Den första september 2023 fyllde mötesplatsen ett år.
Det populära Pratcaféet utökades till exempel från en till två dagar i veckan. Förutom Pratcaféet, en fika för ofrivilligt ensamma, med syfte att skapa relationer, erbjuder @Söder tillsammans med en rad studieförbund och föreningar, på Söder, bland annat föräldrakursen Älskade barn och studiecirkeln Om Sverige, där deltagarna får lära sig mer om demokrati och det svenska samhället tillsammans med Studiefrämjandet och Stadsdelsmammorna.
– Under året har vi provat både det ena och det andra. Vissa saker har fallit väl ut och andra mindre bra. Vi har försökt att vara lyhörda inför vad hyresgästerna och invånarna utrycker och bjuda in till delaktighet i processen, berättar områdesutvecklare Josefin Svensson.
Examenspresenten minskar omflyttningar
I jakten på bostäder tenderade nyutexaminerade studenter att lämna Helsingborg. På Söder där Helsingborgshem har två studentboenden, har vi också ett flerbostadshus på Håkan Lundbergs gata med 106 lägenheter. Moderna fina lägenheter till trots, var omflyttningen på tvårumslägenheterna hög jämfört med andra liknande bostäder.
Med målet att minska omflyttningarna i huset och skapa en trevligare miljö för alla i området, var en av insatserna att erbjuda nyutexaminerade studenter rabatterade hyror på tvårumslägenheter under fem år.
Erbjudandet som kallas ”examenspresenten” lanserades 2022 och under 2023 kan vi se resultaten. Totalt har 26 nyutexaminerade fått en bostad genom examenspresenten. Omflyttningen har minskat från 16–17 procent år 2022 till 10–11 procent 2023, vilket gör att omflyttningsgraden nu ligger i linje med andra bostadsområden.
Nav och drivkraft för Planteringen
Mötesplatsen @Plantan med syfte att ta tillvara goda krafter i området och främja gemenskap har sedan starten 2020 etablerat sig som en central och betydelsefull träffpunkt för hela Planteringen. Här sjuder det av liv och tillsammans med invånare och flera olika aktörer ordnar vi många aktiviteter.
I linje med det övergripande målet är en viktig uppgift att inspirera invånare, särskilt ungdomar, till meningsfull fritid och att vara ett stöd på vägen mot arbete, utbildning eller praktik.
Samverkan mellan olika insatser från arbetsmarknadsförvaltningen, Eget Driv och Rädda barnen ledde under 2023 till att 25 personer började arbeta och 17 personer började studera.
Läsning med föräldrar och barn
En av de många aktiviteterna på @Plantan är Familjen läser som vi arrangerar tillsammans med Studiefrämjandet och socialförvaltningen.
Syftet är att väcka intresse för läsning hos barn redan innan de börjar skolan, och att få in läsvanor i familjer som bor i området. Tanken är att det ska bidra till en mer jämlik skolgång oavsett vilken utbildningsnivå som föräldrarna har.
Barnen tog över Dunkers kulturhus
I november fick 26 barn från Planteringen sköta delar av Dunkers kulturhus. Barnen fick bland annat sitta i kassan, guida besökare på utställningar, presentera dockteater och hålla i dansföreställningar. Konceptet kommer från England och kallas ”Takeoverkids in museums” I Sverige har det fått namnet Barnövertagandet.
– Vi är otroligt stolta över barnen som tog sig an uppdraget med så stort engagemang. Barnövertagandet är ett av många projekt som vi gör tillsammans med våra olika samarbetspartners, säger områdesutvecklare Marie Bernhold.
Barnövertagandet gjordes i samarbete med @Plantan – Helsingborgshem, arbetsmarknadsförvaltningen, Rädda barnen och Dunkers kulturhus. Det är ett projekt inom ramen för Idéburet offentligt partnerskap (IOP), vars syfte är ”att barn och ungas hälsa och livsvillkor i området förbättras samt att risken för social utsatthet minskas i området”.
Närlunda får ett gemensamt vardagsrum
I oktober var Närlundas gemensamma vardagsrum klart. Vardagsrummet är öppet för alla hyresgäster på området och syftet är att skapa möjligheter att träffas, utbyta erfarenheter och dela kunskap.
Vid premiäröppningen passade Helsingborgshems områdesvärdar på att intervjua besökarna och fick fler olika förslag på hur vardagsrummet skulle kunna användas. Till exempel aktiviteter efter skoltid för barn och unga på området. Tanken med vardagsrummet är också att arrangera föreläsningar tillsammans med olika föreningar och samarbetspartners. Under året har vi till exempel haft temakvällar med arbetsmarknadsförvaltningen och Region Skåne. De som bor i området kan även hyra lokalen för kalas och liknande.
Nyrenoverad tvättstuga sparar energi och minskar kostnader
För att minska energiförbrukningen i våra fastigheter ersätter vi torkrummen med torkskåp och torktumlare. För hyresgäster på Närlunda ledde det till en uppfräschning av hela tvättstugan. Uppfräschningen blev klar i början av november och reaktionerna från våra hyresgäster har varit positiva.
Enligt Kundbarometern kan vi se att trivsel och trygghet samt upplevelsen av tvättstugan ökar. Tvättstugan på Närlundavägen 18 består av fyra tvättrum och en grovtvättmaskin. Här tvättar hyresgäster som bor på Närlundavägen 18–24 samt Närlundavägen 2, totalt 128 hushåll.
I samband med renoveringen av tvättstugan passade vi på att göra planerat underhåll. Bland annat målade vi om i ljusa färger och på väggarna hänger numera naturinspirerade bilder.